Redőnyrendszerek

Redőnyök

A legkedveltebb külső árnyékoló manapság a redőny. Amellett, hogy árnyékol, hőszigetel és növeli az otthona biztonságát is.  Nyáron a hideg, télen a meleg megtartásában van fontos szerepe. Teljesen leeresztett állapotban maximális sötétséget, hőszigetelést és hangszigetelést biztosít. Felhúzással pedig szabályozhatja a beeresztett fény és levegő mennyiségét.
A redőnyöket lehet beépített rolós szúnyoghálóval is rendelni. Ez praktikusabb, olcsóbb és esztétikusabb megoldás, mint az utólag történő szúnyogháló ráépítés.


Szívesen nyújtunk segítséget az Önnek megfelelő redőny kiválasztásában. Kérje ingyenes szaktanácsadásunkat.

Redőnytípusok:

A redőnylécek típusa szerint 3 kategóriát különböztetünk meg:

1. műanyag redőnylécek
2. műanyag redőnylécek PUR habbal töltve (ez a verzió csak fehér színben rendelhető)
3. alumínium redőnylécek PUR habbal töltve.

A műanyag léceknél a fehér szín az ajánlott, míg az alumínium lécek sokféle RAL színben, illetve  fa mintázattal is rendelhetőek. Az alumínium redőnylécek jóval nehezebbek, viszont kiemelten színtartóak, merevebbek, és jobban ellenállnak az idő múlásának. Ha valaki hosszú távra tervez és fontos számára az esztétikum is, akkor ezt ajánljuk.  A PUR habbal töltött lécek ( alu és műanyag esetén is ) magasabb hőszigetelő képességgel rendelkeznek.

A redőnyök mozgatása történhet kézi erővel ( gurtnival, vagy gömbzsinórral  ), illetve beépített elektromos csőmotorral. A motorral szerelt redőnyök vezérelhetőek fali kapcsolóval, vagy távirányítóval.  Megfelelő motorokkal és érzékelőkkel épületvezérlési rendszerbe is integrálhatóak.

A redőnyök nagy előnyei – a már említett zajtompításon és hőszigetelésen felül – a kíváncsi tekintetek elöli védelem, a teljes sötétítés és a biztonság. Nem elhanyagolható szempont továbbá a rossz időjárás elleni védelem sem.  A tökéletes fényzárás elősegíti a berendezési tárgyak napsugarak elleni védelmét, elősegítve azok élettartamának hosszabb megőrzését.  Nincs üvegház effektus. A téli időszakban spórolhat a fűtési költségeken lévén, hogy két újabb légkamra és légrés jön létre, úgy ahogy a három rétegű üveg is jobban szigetel a két rétegűnél. Az optimális redőnnyel akár 15% energia megtakarítás érhető el nyáron a klíma használatakor, télen pedig a fűtéskor.

A redőnyeinknél csak alumínium és/vagy műanyag (PVC) alkatrészeket, elemeket használunk. Így elkerülve az esetleges rozsdásodási veszélyeket. Ez alól egy kivétel van az acél tengely, amelyik a tokban helyezkedik el, de ez az alkatrész is rozsdamentes.
A redőnylécek színezése különböző módokon történhet. A műanyag színezése a gyártás során hozzáadott granulátumok segítségével történik. Az alumínium esetében a gyártás során eloxálással, vagy színterezéssel a későbbiekben is lehet teljesíteni a vevők kívánságait. Az eloxálás folyamata a rozsdamentességet is lehetővé teszi.
A redőnyök tokjai a legtöbb esetben Lindab lemezből, vagy műanyagból vannak a hosszú élettartam, a rozsdamentesség és tartósság érdekében.  A műanyag tok esetében egy légkamrával ellátott tok készül. A felső tokos redőny esetében, egy hungarocell betét is van a tokban, a magasabb hőszigetelés érdekében.  Alap esetben fehér színben gyártjuk, de a redőnytokok is tetszőleges RAL színben színterezhetőek, illetve aranytölgy mintázattal is rendelhetőek.


A redőnyök elhelyezését tekintve 3 különböző típust kínálunk:

1. Külső tokos redőny

 

Ez a legkedveltebb és legelterjedtebb. Nagy előnye, hogy bárhová utólag is felszerelhető. Alapanyagként csak rozsdamentes anyagokat használunk. Sokan az olcsóbb vas tokot használják, de ezt mi nem javasoljuk.  Alkalmazásuk során csökkenhet az ablak fénybeeresztő képessége, ennek esztétikus megoldási lehetősége, ha tokmagasítással rendelik az ablakot.

2. Vakolható tokos redőny

Ezt a típust új építésnél, vagy felújításnál érdemes előre betervezni. A redőnytok külső részének kialakítása lehetővé teszi a vakolat felvitelét. Legnagyobb előnye, hogy kívülről nézve nem látszik a redőny és annak tokja sem. Ha ezt a típust választja, érdemes időben tájékozódnia  a lehetőségekről, elhelyezésekről, áthidaló kialakításról.  A redőny karbantartására szerelőfedélen keresztül van lehetőség.

3. Belső tokos, SKS, vagy más néven felső tokos redőny 

Főként új építéseknél és a régebbi vidéki házak ablakcseréjénél ajánljuk. A redőny csak ablakra szerelve, azzal együtt kerülhet beépítésre, így itt is érdemes a kialakításra már a tervezés fázisában gondolni. A redőny tok belseje gyárilag szigetelt.

Tokméretek

Redőny tokméret változások a magasság függvényében:

0-160 cm-ig        138 mm a tok magasság
160-250 cm-ig    165 mm a tok magasság
250-től                 180 mm a tok magasság

Kombi redőny esetén:
0-170 cm-ig        165 mm a tok magasság
170-től                 180 mm a tok magasság

A tok formája lehet 5 szög, 6 szög, négyzet és kerek.

A vakolható tok esetében a vakolható él mindig 2,5 cm-re nyúlik túl a redőny tokján.

A tokot tekintve lehetőség van annak osztására, így lehetőség van nagyobb felületnél is  különböző verziókkal dolgozni, tehát lehet az egyik felén például kombi, a másik felén pedig csak sima redőny. Ilyen esetben érdemes az esztétikum érdekében mindenhol a kombi verzió lefutóját alkalmazni, hogy ne legyenek „lépcsők”, valamint a megfelelő tokméret kiválasztására is ügyelni kell.

Redőny és gurtnija, Redőnyautomaták

Redőny és a hozzá tartozó felcsévélő
A redőny automaták – más néven redőny felcsévélők – a redőnyök kézi mozgatásának egyik legfontosabb elemei. A hozzá tartózó gurtni (heveder), vagy másik esetben gömbölyű zsinór, az összekötésért felel a redőnyléceket mozgató tengely és a felcsévélő között.
A felcsévélők 3 különböző formában érhetőek el, és ezeket a különböző verziókat négy féle színben lehet rendelni. A Classic a legelterjedtebb megjelenési forma. Ennek egy fejlesztet változata a Classic Remake, amelyik csak az esztétikusabb megjelenésben tér el elődjétől. És végül a Shell, mely a legmodernebb megjelenést biztosítja, nevét is a kagylószerű formájáról kapta.

A redőny hevedernek manapság ellen kell állnia a nagy igénybevételnek, a fokozódó UV sugárzásnak, a súrlódás általi kopásnak, és az esetlegesen felmerülő egyenetlenségeknek. Mindemellett megfelelően kell bírnia, a nagy súly általi terhelést, viszont a rugalmasságának, lágyságának köszönhetően a könnyű szerkezetű redőnyöknél való alkalmazására is tökéletesen megfelel. A gurtni két szélességben érhető el: 14 mm, 22 mm

Kombi redőnyök (integrált szúnyoghálóval)

A szúnyogok és rovarok elleni védelemre érdemes  már a megrendeléskor gondolni. A beépített rolós szúnyoghálóval ellátott “kombi” redőnyök biztosítják Önnek a megfelelő védelmet ás az utólagos szúnyogháló felszerelés mindig drágább is. Ha esetleg anyagi megfontolásból mégis később, de szeretne redőnyébe beépített szúnyoghálót, akkor azt a redőny megrendelésénél jelezze, mivel a tok és a pofa kialakítása szempontjából fontos a gyártás során. Ezeket az elemeket ugyanis később nem lehet cserélni, viszont ha megfelelően lettek kialakítva, akkor később is beszerelhető lesz hozzá a két sínes lefutó, a szúnyogháló és annak tengelye.
 
 
A szúnyoghálókról több információt talál a Szúnyogháló menüpontban, melyet ide kattintva érhet el.

Redőny automatizálás

Egyre inkább elterjedt a redőnyök motorizált mozgatása. Napjainkban ez nem pusztán kényelmi funkció, hanem épületvezérlési rendszerbe integrálva komoly energiahatékonysági és biztonsági előnyei is vannak.   A tengelybe szerelt elektro-motort lehet fali kapcsolóval, távirányítóval, vagy akár okostelefonnal is vezérelni. Rendelhető hozzá fény- és szélérzékelő, vagy akár időkapcsoló is. Előnyeik a hatékonyabb árnyékolás, az épület optimálisabb energiafelhasználása, valamint  hogy viharban az üveg és az ablak védve marad. Az időkapcsolóval pedig távollét esetén is az otthon tartózkodás látszatát keltheti, így elijesztve a betörőket. A motorokról, a vezérlésekről és az érzékelőkről bővebb információt a "redőny automatizálás" menüpontban talál.

Aluprof alumínium redőnyléc szinminta

Egy gombnyomásra öntől....

Egy hívásra öntől....

Ha valamelyik termékünkel vagy szolgáltatásunkal kapcsolatban további információkat szeretne kapni, kérem írjon nekünk. Pár órán belül igyekszünk válaszolni.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

+36 30 272 8196

horoniczablak@gmail.com

info@horoniczfa.hu

Iroda/Telephely: 8700 Marcali, Boronkai u. 3

Közösség: